Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

Knjiga kao terapija

https://www.wattpad.com/user/jovsicmedia

https://www.wattpad.com/user/jovsicmedia

Knjiga i duša,duša i knjiga.....zašto su toliko povezane?Mnogo je pitanja a samo je jedan odgovor.Zato što knjiga leči dušu. Kada ovo kažem ne mislim metaforički,već zaista i taj vid lečenja se naziva biblioterapija.

Sve nedaće, tuge,teški trenuci, depresija, stres,traume,bolesti zavisnosti, se pokušavaju neutralizovati ili bar smanjati uz pomoć čitanja određenih književnih dela, koja vam naravno odaberu stručna lica, jer ni biblioterapija nije za svakoga. Međutim isto tako deluje za jačanje samopouzdanja,koncentracije,kreativnosti i izuzetno je korisna za decu koja imaju problem sklapanja prijateljstva,prihvatanja autoriteta,poteškoće pri učenju,koncentrisanju itd.... Danas istraživanja pokazuju da se mnogo brže opuštamo čitanjem nego slušanjem muzike ili šetnjom.

Biblioterapija deluje tako što čitalac ka oporavku prolazi kroz četiri faze terapije kako bi okupirao um, ojačao misaoni proces  o otpočeo konstruktivno razmišljanje.

Pre svega čitalac se  identifikuje sa likovima i iskustvom iz knjige,zatim sledi faza preispitivanja svog sistema vrednosti, odnosno projekcija, emocionalno pražnjenje, osećaj empatije sa likom iz dela ili katarza i na kraju uvid  odnosno svest o konfliktu sa sobom ili drugim ljudima

Postoji mnogo knjiga koje leče dušu,ali one koje se preporučuju uvek, svuda i svima jesu Ezopove „Basne“, Andersenove „Bajke“, „Mali princ“, ruski klasici i još mnoge.

U antičkoj Grčkoj se smatralo da je knjiga medicina za dušu,  poznati filozof Imanuel Kant je tvrdio da je čitanje dobrog dela korisno po zdravlje, koliko i telesno vežbanje, Virdzinija Vulf je govorila da u garderobi našeg uma vise obrisi svih knjiga koje smo u životu pročitali,baš kao što i odeća visi u našem ormanu, a Prevost je verovao da susret s dobrom knjigom moze izmeniti sudbinu duše.

Iskoristite ove zimske dane da se vratite knjigama koje će vas sigurno odvesti u razne avanture, mesta, zemlje, epohe... i uzmite svoju dozu literature kao prevenciju, negujte svoju dušu.

 

„Soba bez knjige je kao telo bez duše!“ Ciceron

 

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post