Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

KNJIGE ZA DECU DO 9 GODINA

http://serbianchildrenbooks.com/blog-za-roditelje/

http://serbianchildrenbooks.com/blog-za-roditelje/

Kod dece uzrasta od 9 godina uočavaju se promene u socijalnom ponašanju, povećava se sposobnost empatije I traženje kontakta I druženja sa vršnjacima kao I takmičenja. Deca postaju svesna novih osoba pa se područje prijateljstva širi I na emocionalnu sferu.

Deca počinju da razumeju emocije drugih I shvataju da dve osobe mogu imati različite poglede na iste stvari I pojave. I fizički se menjaju, dečacima se šire ramena ,a devojčicama kukovi.

Deca od 9 godina već imaju dobro izgrađenu I razvijenu svest o samom sebi kao I mišljenje o svojim osobinama. Slika o samom sebi zavisi od načina vaspitavanja, od kulturno tradicionalne okoline I slično.

Rečnik ove dece sadrži izraze za opis osećanja, rečenice su duge I potpune. Oni znaju da čitaju I pišu, neki brže a neki sporije. Izuzetno je važno da kod dece razvijamo ljubav prema čitanju I knjigama.

U ovom uzrastu bi trebalo da su već učlanjeni u biblioteku ili knjižaru. Treba im pomoći oko odabira knjige, ali sve ređe, kako bi se dete osamostalilo u toj radnji.

Žanrovi knjiga mogu biti različiti . Bitno je da su adekvatni njihovom uzrastu. To su uglavnom dečije krimi knjige, avanturističke priče ili stripovi, kviz – knjige itd.

Od bajki, tu su braća Grim, a od poezije mogu čitati ,,Šaputanja’’ Dragana Lukića ili,, Zamislite’’ Duška Radovića. Zanimljiva je I ,,Alisa u zemlji čuda”, Luis Kerol. Veoma zanimljiv je i izbor iz dramskih tekstova ,,Zna on unapred’’.

Koju god knjigu izabrali, neće pogrešiti! Pogrešiće samo ako ne čitaju!

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post