Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

Neka Vaša deca čitaju sa razumevanjem

http://serbianchildrenbooks.com/citanje-sa-razumevanjem/

http://serbianchildrenbooks.com/citanje-sa-razumevanjem/

Moderna tehnologija je deci donela lako korišćenje elektronskih knjiga i samim tim uštedu vremena. Nije naučno dokazano da ovaj način čitanja deci pomaže da zapamte i razumeju informaciju tokom učenja. Mnogi istrživači danas su pobornici vraćanja staroj, dobroj knjizi i njenom čitanju naglas jer je to način koji promoviše veštinu čitanja, učenja i pisanja dece.

Mogućnost da razume pročitano, da to može da prenese nekom drugom, da može da interpretira tuđu misao, pa da na osnovu nje formira i razvije svoju, je osnov znanja i obrazovanja.

Ni jedan dan našeg postojanja ne sme biti uzaludno potrošen, pa se sa radom i učenjem mora bukvalno početi od rođenja. Roditelji su tu da se pobrinu da taj put ka znanju bude lakši i zanimljiviji.

I ako deca do treće godine ne razumeju tekst koji im čitate, bitno je čitati im, jer im se tako stvara korisna navika koju će kasnije primenjivati, a i bolje će biti pripremljeni za boravak u vrtiću i školi, rečnik će im biti bogatiji i najzad lakše će sami naučiti da čitaju i pišu. Deca kojima se redovno čita brzo dostignu potrban nivo čitanja do završetka četvrtog razreda. Ako dete lošije čita, teže uči i usvaja gradivo. Problem koji se kod te dece kasnije javlja je nerazumevanje pročitanog, pa se zbog toga sa vežbom mora početi od malena.

Kad napuni tri godine dete je sposobno da razgovara o tekstu koji ste mu pročitali, knjizi ili slikovnici, naravno jednostavno i prilagođeno njegovom uzrastu. Zavisno od odgovora shvatićete da li dete prati šta čitate, da li prepoznaje likove i događaje. Ovo sve je bitno zbog njegovog kasnijeg razvoja i socijalizacije.

Roditelji moraju imati strpljenja da saslušaju dečiju priču o pročitanom. Čitati im treba različite žanrove. Kroz to će roditelji zaključiti koje su dečije želje i talenti. Da bi detetu bilo što zabavnije , možete zajedno praviti male predstave gde će ono izgovarati neke rečenice iz pročitanog ili glumiti neke likove.

Kada počnu da čitaju, obezbedite im različite knjige, ali vodite računa da najviše bude onih koje dete voli.

I kada deca počnu sama da čitaju, roditelji moraju sa posebnom pažnjom to pratiti da bi videli da li deca razumeju temu, da bi razgovarali i polemisali o delu.

Roditelji će tako biti sigurni da im je dete na pravom putu ka razumevanju bilo kog dela koje čita. Neće im tad biti problem ni jedan predmet u školi, ni svet oko nas, a ni matematika. Uvek će znati šta se od njega traži.

Danas u okviru škola postoje mnoge radionice koje vežbaju čitanje sa razumevanjem. Problem je uočen i rešava se, jer će samo tako deca postati pametni i sposobni ljudi.

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post