Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

NAPRAVITE DNEVNIK PROČITANIH KNJIGA…

http://serbianchildrenbooks.com/dnevnik-procitanih-knjiga/

http://serbianchildrenbooks.com/dnevnik-procitanih-knjiga/

Knjiga i čitanje predstavljaju izazov za sve nas. Svakim novim tekstom ili knjigom mi usavršavamo svoju veštinu čitanja. Vremenom postajemo iskusni knjigoljupci i znamo da prepoznamo vredne poruke i misli. Tako postajemo ljudi koji znaju da razmišljaju i obrazlažu svoje stavove. Zbog velike vrednosti koje nam čitanje i pročitana dela donose, bilo bi vrlo zanimljivo, pametno i korisno da vodimo evidenciju o pročitanim delima tj. da vodimo dnevnik pročitanih knjiga. Naravno da maloj deci to sigurno neće pasti na pamet, ali bi roditelji trebalo to da urade umesto njih u tom najranijem čitalačkom periodu.To će deci biti usmerenje ka njihovom kasnijem beleženju pročitanog jer će po uzoru na roditelje nastaviti to da rade.

Uglavnom su dnevnici obične sveske koje se koriste za tu namenu, ali postoje šablonski štampani dnevnici sa rubrikama koje čitalac popunjava.

Koji god način budete izabrali nećete pogrešiti jer oba treba da sadrže određene karakteristike knjiga koje čitalac sam unosi. Znači, dok čitate knjigu bilo bi poželjno da blizu imate olovku, ne zbog švrljanja, već za vođenje dnevnika koji treba da sadrži sledeće stavke

1.Bibliografske podatke,što znači godina izdanja, izdavačka kuća, broj stranica.

2.Datum čitanja knjige i vreme utrošeno za to.

3.Kratka biografija pisca.

4.Navesti književni rod i vrstu.

5.Navesti glavne i sporedne junake čitanog dela.

6.Opis lika koji vam se najviše dopao i navesti zbog čega.

7.Ukratko opis radnje u delu, kratko prepričati.

8.Vama najzanimljiviji deo i citat, zapažanje i zaključak.

9.Poruka dela i šta ste naučili čitajući ga.

10.Deo teksta koji po vašem mišljenju zaslužuje da se zapamti-prepisati ga.

11.Oceniti delo ocenom od 1-10 i prokomentarisati.

Svaki čitalac može svoj dnevnik formirati kako želi, a ovo su samo smernice šta bi on trebalo da sadrži. Nekad će se u životu desiti da zaboravimo naziv ili sadržaj nekog davno pročitanog dela, pa je to razlog postojanja dnevnika. Nekad ćete se samo podsetiti sadržaja, a nekad će vas on podstaći da delo posle više godina iskustva ponovo pročitate i možda drugačije shvatite.

BIĆETE PONOSNI NA SEBE, SVAKAKO!

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post