Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

Čitaj mi ponovo….

http://serbianchildrenbooks.com/citanje-iste-knjige-vise-puta/

http://serbianchildrenbooks.com/citanje-iste-knjige-vise-puta/

Tokom života upražnjavamo mnoge aktivnosti, ali je čitanje jedna od najkorisnijih. Lični uspeh na mnogim životnim poljima je bliži sa svakom pročitanom stranicom. Knjige su vrlo praktična i korisna lekcija koja pruža razne informacije i avanture, ali i filozofske ideje. Um nam je otvoren za nove poglede na život i svet, uz knjigu i čitanje se opuštamo, usvajamo nova znanja, treniramo koncentraciju, inspirišemo i motivišemo.

Pošto znamo koliko je korisno čitanje, ne smemo se ljutiti na naše klince kad izraze želju da im već pročitanu knjigu čitamo ponovo, ne samo jednom, već više puta. Biće vam u početku dosadno i naporno, ali kada shvatite koliko je to korisno za razvoj vašeg deteta, promenićete mišljenje i čitati i sto puta ako ono traži.

Dete slušajući istu knjigu više puta, bogati svoj rečnik, jer bolje pamti i usvaja reči. I mališani pamte tekst isto kao I mi, što je veoma korisno zbog bogaćenja vokabulara a to je prvi korak I pokazatelj usvajanja znanja. Ona deca kojima se knjige I tekstovi čitaju više puta izdvajaju se po govoru I poznavanju reči jer im tokom ponavljanog čitanja odgovarate I na određena pitanja I nejasnoće vezane za delo ili nepoznatu reč.

Svaki pisani sadržaj ima svoju formu I ritam. Čiranjem više puta dete usvaja I zvuk reči, pa kasnije formira I svoj odnos prema jeziku tj. formira izražajnost u čitanju, artikuliše glasove I intonaciju, dikciju, jačinu I visinu I boju glasa, uči da akcentuje I emotivno boji ono što čita. Njegovo čitanje postaje sve bolje , prijatno I ugodno, smešno ili tužno, u stvari izražajno. Ponovljenim čitanjem bolje razume sadržaj, prepoznaje likove I njihove osobine, a to je I poenta čitanja jer decu podstiče na razmišljanje. Na taj način knjiga kod dece razvija kritičke stavove I gradi čitalačko samopouzdanje.

Da bi potpuno shvatilo , zapamtilo I razumelo pojedine reči, dete bi trebalo da ih čuje I 250 puta.

Da bi razbili monotoniju ponovnog čitanja možete uvesti I neki zanimljiv razgovor o sadržaju I likovima iz dela, sve u cilju obostranog zadovoljstva.

,,Čitaj mi ponovo’’,je rečenica koja vam sigurno ne prija uvek, ali pošto ste sada upoznati sa prednostima tog čitanja, razumeli ste koliko je to bitno za vaše dete I koliko mu dobrog donosi.

 

ZATO ČITAJTE I STO PUTA AKO TREBA!

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post