Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

KUĆNA BIBLIOTEKA

http://serbianchildrenbooks.com/kucna-biblioteka-za-gledanje-i-uzivanje/

http://serbianchildrenbooks.com/kucna-biblioteka-za-gledanje-i-uzivanje/

Sigurno ste gledajući mnoge filmove domaće i strane proizvodnje, verovatno zapazili da je čest enterijer u scenama radna soba sa bogatom bibliotekom. Pomislili i poželeli ste bar jednom da imate takvu ili sličnu, svoju biblioteku. Ta se želja tokom života nekom ostvari, a nekom ne.

Biblioteka je sređena zbirka knjiga. Knjige mogu biti selektovane po autoru, temi ili katalogu. Ona može da pripada privatnom licu ili državnim institucijama. Najstarija poznata biblioteka je Egipatskog cara Osimanziosa, a najpoznatija je Egipatska Aleksandrijska biblioteka.

Danas u svetu postoji mnogo poznatih velikih biblioteka. Jedna od njih je biblioteka sa knjigama o kuvanju sa preko 6000 dela i nalazi se u Londonu.

Manastirska biblioteka u Australiji sa preko 70 000 naslova, izgrađena je 1776-e godine.

U Baltimoru početkom 19-og veka, je jedan od najmoćnijih ljudi SAD izgradio u znak zahvalnosti ljudima Baltimora za njihovu dobrotu I gostoprimstvo, jednu od najvećih I najlepših svetskih biblioteka.

U Kaliforniji čak postoji biblioteka sa kolekcijom knjiga koje se bave modom I njenom istorijom, a napravila ju je jedna poznata svetska modna dizajnerka.

Karl Lagerfeld je dizajner koji je takođe ljubitelj knjiga I ima biblioteku sa 60 000 naslova.

Jedna od najpoznatijih u Srbiji je biblioteka Viktora Lazića koja je osnovana 1882-ge godine I u njoj se mogu naći rariteti iz 16-og, 17-og I 18-og veka. Druga naša poznata privatna biblioteka se nalazi u Timočkoj Krajini I vlasnik je Ljubiša Rajković koji je ujedno I pisac I ima 70 svojih dela.

Skoro svaki ljubitelj knjiga može imati svoju malu biblioteku, a da I nije svestan toga, jer knjige koje poseduje nisu složene , stoje po raznim policama, fiokama, kutijama I ormanima. Slobodan prostor za biblioteku je najveći problem u ostvarenju želje, ali uz malo truda, dobre volje I organizacije vrlo brzo ćete uživati u kutku koji će početi da liči na biblioteku. Biblioteke liče jedna na drugu jer naravno svaka sadrži knjige, ali su I veoma različite jer su pravljene od različitih materijala I u različitim uslovima .

Veoma bitne u kreiranju sopstvene biblioteke su police, a njihov izgled zavisi od prostora koji one mogu zauzeti. Neke su napravljene od poda do plafona, neke zauzimaju određeni ćošak prostorije, a neke vise na zidu.

Zatim dolazi najlepši I najzanimljiviji posao, a to je slaganje knjiga. Svako sam bira po kom principu će ih ređati, da li po autoru, temi ili nečem drugom.

Bićete presrećni kada počnu da se nižu knjige koje ste kupili, pa one koje ste dobili, pa neke koje I niste pročitali, a zauzimale su neku fioku. Pojaviće se tu I knjige iz detinjstva koje ste kao nagradu za dobro učenje dobili na kraju školske godine, ali I one sa posvetom za neki rođendan.

Biće vam lepo jer ćete ponovo proživeti svoj život, a ujedno ćete uraditi nešto korisno za svoje potomke!

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post