Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

PISANA SLOVA LATINICE

http://serbianchildrenbooks.com/blog-za-roditelje/

http://serbianchildrenbooks.com/blog-za-roditelje/

             U srpskom književnom jeziku danas se koriste  dva pisma, ćirilica i latinica. O ćirilici smo vam već pisali, ali o latinici nismo izneli baš puno podataka, pa evo prilike da dodamo još nešto što bi vam bilo interesantno. Poznato je da je latinica latinsko pismo tj. pismo starih Rimljana. Ono je  nastalo prema Grčkom alfabetu u petom i šestom veku pre nove ere. Vremenom  se menjala I razvijala. Ona je preteča posebnih abeceda u Francuskoj, Španiji, Italiji, Dalmaciji i Nemačkoj.

Danas je u upotrebi kod svih  romanskih  jezika, germanskih, keltskih i slovenskih jezika, u  slovenačkom, hrvatskom, češkom, slovačkom, poljskom i lužičkosrpskom. I  drugi evropski jezici se služe latinicom, mađarski, finski, estonski, laponski, litvanski, albanski, turski i još mnogi drugi. Današnja srpska latinica ili abeceda ima 30 grafema, a tri od njih su digrafi : dž, lj, nj.

Nije objašnjeno sve bitno oko nastanka latiničnog pisma kojim se služe Srbi , tako da se kose shvatanja i činjenice. Osporavano je učešće Vuka Karadžića u njegovoj izradi  tako da ni sada ne možemo sa sigunošću da  trvrdimo da je sve što pročitamo o istoriji srpske latinice potpuno tačno. Neki podaci potvrđuju da je predrasuda  da je Vuk uzimao samo ćirilicu kao srpsko pismo jer je on i ćirilicu i latinicu smatrao aktuelnim srpskim pismom.

Ta Vukova Srpska latinica je skoro ista kao ova današnja. Razlikuje se u pet slova, ali njom u to vreme niko nije pisao. Ta takva latinica je bila projekat pisma za populaciju ,, Rimskog zakona”, koja je  tada  govorila srpskim jezikom, koja je nazvana Ilirima, pa je kasnije  bila i projekat pisma i za druge Ilire tj. Južne Slovene koji se služe latiničnim pismom, a to Hrvati i Slovenci.

 Vukova latinica iz 1827-me godine preživela je kasnije male reforme i upotrebljava se i danas, ali nisu ostvareni svi zahtevi koji se tiču pisma. Vuk je i u latinicu hteo da uvede svoje poznato pravilo jedno slovo jedan glas.  To odbačeno i ostali su digrafi lj, nj, dž i grafeme sa dijaktritičkim znakovima ć, č, š, ž.

Pored štampanih slova latinice, koriste se, naravno i pisana slova latinice. Deca u školi u nižim razredima osnovne škole savladaju i tehniku pisanja pisanih slova latinice pa ih ravnopravno sa ćirilicom koriste u svakodnevnom životu. Ipak, poznato je da je latinično pismo  zastupljenije u svetu pa taj trend vlada i kod nas.

 Mnoge izdavačke kuće  u svojoj ponudi imaju razne slovarice, bukvare, radne sveske i slične edukativne knjige koje deci pomažu da savladaju pisana latinična slova, tako da mogu bez problema da čitaju knjige pisane ovim pismom, ali i da se posvete učenju stranih jezika i njihovog pisma.

 

SVE U SLUŽBI ČITANJA!

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post