Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

ŠKOLSKI RASPUST I ČITANJE

http://serbianchildrenbooks.com/skolski-raspust-i-citanje/

http://serbianchildrenbooks.com/skolski-raspust-i-citanje/

Školski raspust označava kraj školskih obaveza i deca su spremna za uživanje u aktivnostima za koje tokom školske godine imaju malo vremena. Zimski raspust nije dovoljno dug i liči im na mali predah od obaveza.Tokom njega deca iskoriste priliku da duže spavaju, odgledaju dobar film I ako bude sreće I da padne sneg, da uživaju u sankanju I zimskim čarolijama. Druženje sa knjigom je veoma retko jer će školska nastava vrlo brzo ponovo biti aktuelna. Letnji raspust je već nešto drugo, završava se jedna školska godina, sumiraju se rezultati I počinje pravi odmor koji je daleko duži od zimskog. Deca su opuštenija I imaju više vremena za igru, druženje I letovanje.

Prvih dana raspusta deca baš nemaju želju da se druže sa knjigom, ali kako vreme odmiče I pojave se slobodni vreli sati koje uglavnom provode u sobi, požele nešto da pročitaju. Mnoga deca, ruku na srce, još tokom školske godine naprave spisak koji sadrži knjige koje bi voleli da pročitaju kada budu imali slobodnog vremena, Oni to I urade bez ičije sugestije I saveta.

Bilo bi korisno da I deca koja to ne planiraju, ipak pročitaju neko zanimljivo delotokom raspusta. To naravno ne bi trebalo da bude obaveza već zadovoljstvo. Deca se na čitanje u slobodno vremei tokom raspusta usmeravaju od malena raznim zanimljivim avanturističkim knjigama I slikovnicama koja će zadržati njihovu pažnju. Izbor knjiga bi trebalo da prati dečija interesovanja tj. da ih deca sama biraju. Roditelji mogu da preporuče određenu literature, ali I da podrže detetov izbor bez prisiljavanja na čitanje jer prisila I naredba na obavezno čitanje uglavnom daju kontraefekat. Ne treba zaboraviti činjenicu da letni raspust služi za opuštanje I razbibrigu I da čitanje nikako ne sme biti obaveza već uživanje u toplim letnjim danima.

Najlepše je kada se deca upravo kroz zadovoljstvo upoznaju sa novim knjigama. One mogu biti različitog sadržaja, edukativne I zabavne, kreativne, ali uvek po detetovom izboru.

Školske lektire, deca volela ili ne, moraju da pročitaju, a knjige koje čitaju za svoju dušu moraju biti po njihovoj želji. Kada jednom naviknu da letnji raspust sadrži red igre, red čitanja, to će im postati omiljene aktivnosti.

Tokom raspusta se nikako ne sme zaboraviti na igru jer je dečija igra daleko ozbiljnija nego što mislimo. To je takođe vid učenja, a I odličan način da se deca pripreme za nove izazove.

 

IGRA PROŠARANA ČITANJEM JE IDEALNO POTROŠENO VREME!


 

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post