Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

JOŠ NEŠTO O KNJIGAMA

http://serbianchildrenbooks.com/knjige-istorija-prvih-knjiga/

http://serbianchildrenbooks.com/knjige-istorija-prvih-knjiga/

Čitajući knjige raznih autora ne pada nam verovatno na pamet da razmišljamo kako je, u stvari i kada knjiga kao takva nastala i kakvo je njeno istorijsko poreklo. Nejasno je poreklo reči knjiga, ali se pretpostavlja da je nastala od reči KENNING, što znači znak, beleška ili  svaki pismom fiksiran jezični dokument većeg obima, po definiciji UNESKO-a, sa najmanje 49 stranica.  Štampana publikacija sa manje od 49 strana  naziva se brošura.

Istorija knjige je stara više od 7000 godina.   Zavisno od materijala, vremenom joj se menjao oblik i pribor kojim je pisana. Na primer, Rimljani su pisali olovkom koja je ličila na grančicu, a bila je od kosti, a papir je bio od voska. Da bi nastala knjiga, potrebno je  postojanje pisma. U  Egiptu su Rimljani uništili zabeleške napisane hijeroglifom jer su smatrali da je to pismo pagansko pa se zbog toga ti stari zapisi nalaze na komadu drveta, kosti ili na životinjskom rogu.

Prve  prave  knjige I njihova istorija počinju na istoku gde su Kineske knjige sastavljane od bambusovih daščica. Babilonci, Asirci i Persijci su znakove utiskivali malim drvenim štapićem u mekane glinene pločice,  koje su potom sušene I pečene. Grci su svoje zakone urezivali u drvene ploče, a Rimljani su ih klesali u kamene ploče. Svakodnevne zapise  su radili u drvenim pločicama koje su bile prevučene  crnim voskom, pa ih onda povezivali metalnim prstenovima u knjigu. Pisaljka kojom su pisali je bila napravljena  od kosti i zvala se STILUS, po čemu se, verovatno, danas naziva način pisanja, stil.

Značajna promena je nastala uvođenjem papira kao novog materijala.. On je pronađen u Kini u drugom veku, a  Arapi su ga u osmom veku  preneli  u Evropu. Opšta upotreba papira u Evropi počela je od petnaestog veka I to  je značajno pojeftinilo izradu knjiga. Srednjovekovne knjige su uglavnom bile Biblije i razni verski spisi, a onda su se pojavile  knjige i iz drugih oblasti, prava, medicine, prirodnih nauka, letopisa i romana. Latinski jezik je bio najzastupljeniji I najčešće se koristio.

Umnožavanje knjiga se prvo radilo rukom i to su obavljali obrazovani ljudi. U starom veku je počelo mehaničko umnožavanje I  Vavilonci  su upotrebljavali posebne kalupe za to. U Evropi je tehnika ksilografije, tj.  otisak pomoću drvenih klišea, počelo krajem četrnaestog veka , a od polovine petnaestog veka  JOHAN GUTENBERG je  izumeo  štampanje pokretnim slovima, čime je izrada knjiga opet značajno pojeftinila. Kasnije se taj način ubrzano  usavršavao, a danas sa novim tehnologijama postoje elektronske knjige koje su sve popularnije.

U  knjige spadaju i albumi za čuvanje kolekcija slika, fotografija, markica; dnevnici za periodične podatke, brodski  ili obični, u kom vlasnik piše svoje doživljaje; poslovne knjige za knjigovodstvo, za poslovne transakcije; školske knjige ili udžbenici, napisane prema školskom  planu i programu ; enciklopedije koje obrađuju  razne  teme; rečnici,tj.  knjige sa popisom reči; atlasi, zbirke geografskih i drugih karata.

SVAKOG DANA SA KNJIGAMA I O KNIGAMA!

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post