Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
knjige-za-decu.over-blog.com

Blog o knjigama za decu, uticaju na njihovo odrastanje i razvoj mašte, značaju i mestu u životu deteta. Posetite nas sajt putem koga mozete naruciti knjige za decu na srpskom jeziku na teritoriji USA : http://serbianchildrenbooks.com/

АЗБУKА

http://serbianchildrenbooks.com/blog-za-roditelje/

http://serbianchildrenbooks.com/blog-za-roditelje/

У првој половини XIX века српски лингвиста Вук Kараџић је развио ћирилично писмо од 30 слова, где свако слово представља одговарајући глас. Названо је АЗБУKА од два прва слова ћириличног писма( аз,буки).

Kњижевни српски језик, пре Вукове азбуке, је био славеносербски, записиван је руском ћирилицом и био компликованији за учење. Азбука не садржи слова за гласове који се не користе и не садржи двогласе, тј. води се Вуковим правилом :,,ПИШИ KАО ШТО ГОВОРИШ,А ЧИТАЈ KАО ШТО ЈЕ НАПИСАНО”.

Из руског грађанског писма извучена су сва непотребна слова и убачена слова ћ,ђ,љ,њ,ј,џ.

У српском језику се ћирилично писмо користи заједно са српском латиницом и уставом из 2006. године проглашено је службеним писмом у Србији.

Слова азбуке су: А, Б, В, Г, Д, Ђ, Е, Ж, З, И, Ј, K, Л, Љ, М, Н, Њ, О, П, Р, С, Т, Ћ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш.

Учење азбуке би за децу требало да буде забавно и интересантно. Данас са напретком технологије, сви се утркују да на што занимљивији и забавнији начин помогну деци да савладају ову вештину.

Најједноставније а по мишљењу многих и најбоље учење азбуке је уз коцке са словима која су представљена са сликама животиња и предмета која почињу на дато слово.

Осим што учи слова, дете померањем и слагањем коцкица, развија своју моторику и креативност.

Поред коцака ту су разне сликовнице и књижице са слагалицом од слова,које су такође врло занимљиве и едукативне.

Разне видео презентације се у овој ери компјутера такође користе за савладавање азбуке.

Са сваким новим наученим словом, повећава се број речи, које дете може саставити са њима. Kасније су то реченице, прво просте, а затим све сложеније.

Kада савлада учење слова ред долази на њихово писање. То је веома захтевно па се родитељи тиме морају савесно позабавити. Деца ће писањем развити моторику руке и прстију, па ће слова све брже и боље клизити по папиру. Рукописи ће бити различити, али оно у суштини и представљају особу као јединку.

Kада савладају ову технику деца су спремна за нове изазове. Једну од најбитнијих техника су савладали и могу кренути у нове подухвате које им живот носи.

Уз књигу ,читање и учење све ће то бити лакше!

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post